0 Läs mer >>
I torsdags red J Kopur för sista gången, och sedan gick även han på vila.
Nu är det alltså bara Rosti som ska hållas igång litegrann, så idag var jag ut och red honom.
Vi red en sväng upp på vägen in mot hagen i skogen. Det har varit kallt några dagar nu, så det var hårt i marken och jag ville inte rida så långt för att inte belasta hans ben allt för hårt.
Vi tog iallafall lite trav. Jag passade på att rida lätt i tretakt, stå i halvlätt sits o.s.v. för att balans- och sitsträna lite. På tillbakavägen knöt jag en knut på tyglarna och tränade sitsen i galopp. Både satt ner och stod i lätt sits utan att hålla i tyglarna.
Det är kul med Rosti, att det går så bra att träna så med honom. Han är så schysst och trygg, så det går att lägga allt fokus på sin egen sits när man rider honom. Toppenbra!
 
Han fick gå ut till de andra igen sen när han kom hem efter ett ganska kort pass. Tror både han och jag var nöjda!

Gammal bild, kul att se skillnaden. Han är mycket finare i kroppen nu tycker jag.

141129

0 Läs mer >>
Idag var sista gången jag red Kopur innan vilan.
Vi red ut en sväng runt byn, barbacka. Mest tölt och skritt, det var lite hårt i backen på de flesta ställen så det blev bara en galopp borta vid hunden i hundgården.
Det gick överlag ganska bra, men han tog inte halvhalterna riktigt så bra som jag skulle vilja. Det är något vi måste jobba mycket med när han har vilat klart, eftersom han måste vara lätt där för att tölten ska bli bra.
Utöver det tyckte jag att det gick bra, han kändes glad och framåt och var bra i tölten.

Gammal sommarbild såhär i kylan

141126

0 Läs mer >>
Snuff har börjat sin vila, men Kopur får gå några dagar till.
Idag red mamma honom på banan. Det gick inte riktigt så bra för dem som det gjort de senaste gångerna, utan tölten var passtaktig och tråkig.
Jag tog av sadeln och hoppade upp en kort stund på slutet för att känna efter vad som var fel, och kände att han var väldigt stel i sidorna. Då blir han ofta så att han "låser" sig lite och går i passtakt. Fick iallafall ordning på det ganska snabbt, det går ju lätt för mig som känner honom utan och innan men är svårt att förklara hur jag gör.
Jag kände för att avsluta lite skoj, så jag plockade av tränset och red helt utan utrustning. Det var länge sedan vi gjorde det nu, så styrningen fungerade inte riktigt så bra som den brukar. Men det gick ändå okej och jag tror även Kopur tyckte det var kul att få springa lite "fritt".

141125

0 Läs mer >>
Stalltjänst igen. Idag red jag Rosti och Saela, och J hade Kopur.
Rosti fick gå runt unghästarna, först ett vänstervarv och sedan två högervarv.
Han var seg i skritten, men när vi började trava vaknade han till lite. I höger varv galopperade vi i kurvan mot vägen, mycket bock och skutt första gången, lite mindre bus andra :)
Sen red vi hem igen. Jag tänkte släppa ut honom någon timme till, men han vägrade följa med ut så han fick stanna inne. Då blev han istället sur för att hans lusern inte var klar. Knasponny <3
 


Saela red jag på banan med sadel och bettlöst. Det gick katastrofalt dåligt idag... Hon var spänd och stressig hela tiden i skritten. Försökte gå på volter, men hon gick inte alls att böja igenom. Jobbade ändå på ett tag med det, sedan snett igenom för atr böja genom i kurvorna och rakrikta på diagonalerna. Det gick sådär, lite svårt med hörnpasseringarna bara.
Sedan tänkte jag göra lite sidförflyttningar på hörnlinjen, men det gick inte alls. Hon bara gick emot.
Till slut var jag väldigt frustrerad och uppgiven, så jag hoppade av och tog av alla grejer. Sedan fick hon springa av sig fritt några varv, i trav och galopp. Hon springer åt båda hållen och galopperar och sådär, men hon föredrar höger varv framför vänster om hon får välja fritt.
 
När hon sprungit av sig satte jag på micklemet igen och hoppade upp barbacka för att kolla om det var någon skillnad när hon fått springa av sig. Det var det inte direkt, hon var lika spänd och emot då. Töltade iallafall lite, och tölten är fin, men hon springer ifrån hela tiden och går knappt att få stopp på. Det är väl förmodligen för att hon har kommit på att hon kan springa ganska fort även i tölt, och så har hon inte balans att bära sig egentligen och därför blir det att hon springer iväg. Så det är nog bara träna på med styrka och lydnad som gäller.
Jag avslutade med skritt igen på volter, försökte få formen lite lägre och det gick faktiskt okej på slutet. Sedan fick hon gå in och få på sig fleecetäcke, och lite senare fodrade vi alla och sa godnatt och åkte hem.
 
Nästan 20 stalltimmar på två dagar tar på krafterna, minst sagt. Imorgon ska alla tre vila, så då åker jag inte ut till stallet. Ska faktiskt bli ganska skönt att vara hemma istället.

141123

0 Läs mer >>
Stalltjänst i helgen, så jag har varit i stallet hela dagen.
 
Ewa var också där på förmiddagen och hjälpte till, så mockningen blev klar på nolltid nästan. Efter en lagom lång och seg lunch red jag. 
 
Började med att rida Saela. Vi red ut en sväng runt byn, högervarv idag eftersom vi red vänstervarv igår. Det var kallt och snöblask, så jag red barbacka med ridtäcke över mina ben. Vi töltade ganska mycket, och i början gick det bra. Galopperade upp för långa backen, hon var faktiskt riktigt lugn och fin! Jag tänkte på att verkligen sitta ner, och då känns galoppen bättre.
Sedan blev hon piggare i tölten, och även mer stel i höger sida kändes det som. Eller om det var att jag började öka kraven lite, och det märktes mer därför. Hur som helst så gick hon snett, ut med höger bog, rumpan glider åt vänster, och hon ställer sig åt vänster. Jättesvårt att få henne formad åt höger!
Men tölten var väldigt fin, bortsett från att hon gick som en ostkrok...
Skritta hemåt var hon inte alls sugen på, så där blev vi lite oense: Hon ville bara takta hela vägen hem, och det tyckte inte jag.
 
När vi kom tillbaka till stallet red jag en kort stund på ridbanan, även idag för att jobba på volt och mjuka upp höger sida. Det går bättre i paddocken där hon inte är riktigt lika på som hon kan vara på hemväg, så jag fick igenom höger lite bättre där. Jobbade mycket på att flytta höger bak in under henne.
Jag tog även några varv i tölt, högersidan krånglade även där men annars gick det okej. 


 
Så på det stora hela är jag nöjd med henne, galoppen var på topp och tölten var bra. Det är bara den där jäkla högersidan. Pratade med mamma om det, om vi borde få henne kollad tidigare, men eftersom det bara är max 4 ridpass kvar nu innan hon ska vila så tar vi det sen. Så är hon kollad och klar när vilan är slut, så vi vet vad vi ska jobba med.
 
Efter att jag ridit Saela tog vi in Kopur och Feila. Mamma red Kopur och jag red Feila. Vi red på banan, mamma och Kopur jobbade mest i skritt och med töltstarter tror jag.
Feila var en kul häst att rida, inte så utbildad men hon ville göra rätt och det gör ju mycket för ridkänslan. Jag hade lite svårt att hitta en bra tölt på henne, blev lätt lite passtakt. Men de steg vi hittade som var bra kändes väldigt bra!
Traven var också väldigt fin, hon tappade lite balans i hörnen och då blev det lätt tölt (typiskt femgångare) men när hon hittade balansen bättre var traven väldigt fin.
Vi red inte så länge eftersom det började bli mörkt och vi hade ett helt gäng hästar att plocka in, men det var roligt att rida Feila och jag kände även då hur långt Saela kommit i sin utbildning. Sånt tänker jag inte direkt på annars, och märker inte heller hur fin hon är, men när jag rider andra hästar inser jag varje gång hur bra hon faktiskt är!

141122

0 Läs mer >>

Jag har en drygt sex timmar lång playlist på Spotify som innehåller olika "ridlåtar". Jag har medvetet sett till att det är sån musik jag blir peppad och på bra humör av. Ibland rider jag med musik i öronen, och det går alltid bättre då. Dessutom får jag koppla ihop musiken med en bra ridkänsla, och så fastnar det och den känslan kommer när jag hör låten. När jag åker hem från stallet efter ett bra ridpass lyssnar jag också gärna på den playlisten, för att liksom "behålla känslan" lite längre. Omedveten mental träning, typ! Väldigt effektivt också.
Vissa av låtarna är ännu mer peppiga än andra, och de vill jag gärna lyssna på innan jag ska tävla eller bara för att kicka igång en bra start på ridpasset. Här är några av favoriterna, och varför de är favoriter.

Macklemore & Ryan Lewis - Can't Hold Us
Jag blir så sjukt peppad av den, tempot och takten och allt. Dessutom har jag ridit med den i öronen många gånger, så jag är liksom inprogrammerad på bra minnen när jag hör den. Dessutom minns jag känslan från Bråvalla 2013, och blir ännu mer peppad och på bra humör.

 

Muse - Uprising
Egentligen har jag inte lyssnat på den jättemycket, men den passar så himla bra till Saela på ett lagom kaxigt sätt och jag älskar det! Tölta på henne med refrängen i öronen, det är en cool känsla! Det är en stark kandidat till musik om vi någonsin får rida A-klass till egen musik...

 

Beyonce - Run The World (Girls)
Det är också en låt jag inte har ridit så jättemycket till, men det är samma småkaxiga känsla på den och även den skulle jag gärna tävla till med Saela.

 

Imagine Dragons - Radioactive
Ännu en låt som ger en häftig känsla, och som känns lite sådär smått kaxig på något sätt. Det är väldigt mycket sån musik jag sammankopplar med Saela, och även den här är maffig att rida till.

 

Fort Minor - Remember The Name
Kanske den bästa tävlingspepplåten någonsin genom tiderna! Den har jag lyssnat på flera gånger innan jag tävlat med Kopur, och jag känner verkligen energin komma igång och tävlingsfokuset ökar. Texten säger också sitt klara språk om vad det verkligen handlar om - att kämpa, inte ge upp, och att tro på sig själv!

 

Jag Är En Gummibjörn och will.i.am - I Like To Move It
Lite udda låtval, kanske. Men de är så roliga att lyssna på när jag rider Kopur, och bara busa loss! Passar utmärkt till alla hans gångarter, takten är perfekt till hans trav och galopp men fungerar även för de andra tre. Så de är båda riktiga glädje-ridnings-låtar, som känns väldigt "Pops".

 

The Script & will.i.am - Hall Of Fame
Den är också väldigt peppig i texten, lite kaxig men framförallt väldigt motiverande och ger liksom kämparglöd. Så det är en perfekt låt att lyssna på innan ridning, för att få rätt inställning.

 

will.i.am & Justin Bieber - #thatPOWER
Också en Kopur-låt, som passar honom väldigt bra. Överlag tycker jag låtar som inte är riktigt lika "kaxiga", utan kanske mer peppiga, passar honom bäst. Jag har töltat många gånger med Pops till den här med ett stort leende på läpparna!

 

Right Said Fred - Stand Up (For The Champions)
Texten är ju väldigt peppande i sig och passar bra för Snuff, och refrängen är så häftig! Det känns som att den här kan bli för mig och Snuff vad Remember The Name varit för mig och Kopur, alltså en riktig "peppa innan tävling-låt".

 

John Legend - All Of Me

Ibland när Saela är på sånt humör att allt blir stress och dåligt, så behöver jag få ner min andning i magen och slappna av ordentligt. Då är den här helt perfekt, eftersom den verkligen är lugn och lätt att sjunga med i lite tyst för sig själv. 

Ridlåtar

0 Läs mer >>
Idag var det snöblask och blåsigt, så jag orkade bara rida Snuff. Hon fick dessutom på sig ridtäcke idag. Inte för att hon egentligen behövde, men jag frös och tyckte det kändes elakt att hon skulle ut och rida med naken rumpa... Frusen matte = påklädd häst alltså.
 
 


Vi red runt byn. Började med ganska mycket trav, det gick ganska bra. Sedan tog vi galopp på vägen förbi hunden i hundgården, och sedan lite tölt hemåt. Det känns som att det är lite mer åt travhållet nu, vet inte om det kan vara för att hon nyss fått broddar eller något.
Innan vi red hem red vi in på vägen mot sommarhagen i skogen. Tänkte galoppera utan att hålla i tyglarna, men hon sprang iväg väldigt då så det gick inte. Istället galopperade vi hemåt, och jag tränade ändå på att verkligen sitta i sadeln. Galoppen blir mycket bättre och mer ihop när jag sitter djupt och inte låter mig dras upp, så det måste jag fortsätta träna på! Både med henne, och massor av barbackaridning på killarna.
Vi avslutade på banan med att skritta på volter och åttvolt, för att mjuka upp högersidan lite mer. Hon var stelare i höger än vänster, men gick okej iallafall.
 
Hon fick stå kvar i stallet sen med fleecetäcke på, fick kraft också. De andra skulle ändå in om bara någon timme.

141121

0 Läs mer >>
Idag blev det inte mycket gjort med hästarna... Saela skulle besiktas, och hundarna var också med ifall Theresa skulle behöva kolla på Moltass svans (han verkar ha ont i den sedan badet i går). Det behövdes inte, så de satt i bilen mesta tiden, men ville ändå inte rida och dra ut på tiden när de satt i bilen.
 
Men Saela besiktigades iallafall. Tog in och borstade henne, sedan fick hon vänta ett tag medans Vikur besiktigades. Sedan var det vår tur. Saela skötte sig hur bra som helst, travade på bra i stallgången och var UA på allt. När jag skulle longera henne lite skuttade hon iväg i bockningar i första varvet, bushäst! Hon var stelare och spårade inte i höger varv, men det är ju inte direkt någon överaskning.
Det är skönt att veta att hon går igenom böjprov och sådär UA, eftersom vi då vet att vi kan ta ut en kiropraktor som kan leta efter låsningar i höger sida. Misstänker någon låsning i nacken.
 
Från i somras. Myyys!

Hon fick galoppera av sig något varv lös i paddocken sen när besiktningen var klar, och sedan fick hon gå ut till grabbarna igen. 
 
När vi kom hem fixade vi iordning intyget som skulle till försäkringsbolaget, så nu kan hon äntligen höjas i livvärde. Känns tryggt!

141120

0 Läs mer >>
Idag red jag och mamma ut tillsammans, som vi inte har gjort på några år nu.
Mamma red Kopur, och jag red Saela (barbacka). Vi red runt byn i mest skritt och lite tölt. Saela var verkligen superlugn, hon är ju lite rolig så och blir lugnare när hon rider ut med sällskap än när hon är ensam i paddocken... Lite tvärt om, sådär.
I början ville Saela inte springa, tror hon var rädd för att Kopur inte skulle följa med så hon skulle bli ensam när hon för en gångs skull hade sällskap med sig. Men ju mer vi töltade, desto mer litade hon på att hon inte skulle bli ensam. Dock var hon hela tiden lite med handbromsen i, väldigt ovant för att vara Saela!
Hon töltade iallafall riktigt fint, i lite lägre tempo eftersom Kopur och mamma skulle hinna med också. Det känns som att hon blir stabilare och stabilare för varje gång nu!
När vi kom hem fick båda lite kraft innan de gick ut till Rosti igen.

Popsen och mamma efter ett ridpass i våras

141119

0 Läs mer >>
Red först ut barbacka på Kopur, provade bettlöst micklem på honom. Vi red runt byn.
I början gick det inte alls bra, tölten var ren passtakt och total katastrof. Efter lite galopp blev det lite bättre, så andra halvan av ridturen var takten okej. Då lyssnade han istället väldigt dåligt på ledande och förhållande tygeltag... Så ingen höjdartur direkt, men han är ju inte van med micklemet.

Sedan red jag Saela på banan ett kort pass, också bettlöst micklem.
Började med åtta i skritt, det gick ganska bra. Sedan samma sak i trav, gick mycket sämre! Hon sprang ifrån flera gånger i höger varv och gick inte att ställa ditåt :/ Jobbade på ett tag ändå på åtta och vanliga volter, men det kändes inte som vi kom någonstans.
Lite töjt på spåret sen, samma sak där att högersidan inte alls var med. Jag gav upp ganska snabbt, det är ingen ide att traggla vidare när det ändå inte fungerar. Så istället hoppade jag av, böjde henne lite från marken och flyttade rumpan, så fick hon också gå ut i hagen sen.

Random bild

141118

0 Läs mer >>
Idag kom jag och mamma ut till stallet innan hästarna hade ätit klart frukosten, så jag väntade ett tag innan jag tog in Saela. Gjorde sedan iordning henne, med jaktkandaret även idag. Vi red på banan.
Värmde upp som vanligt med en åtta i skritt och trav. Idag tyckte jag att hon lossnade snabbare och var mer med både för vändande och böjande hjälper, så det är ju positivt!
Jobbade på ett tag så och sedan travade vi några varv längs spåret. På långsidorna ökade jag på lite och hade henne rakställd. Det är också viktigt på henne, att jobba med rakställningen, eftersom hon gärna tappar ut någon bog eller bakben. Idag gick rakställningen riktigt bra.
Sedan tog vi en skrittpaus innan vi började med galoppen. Som vanligt hade jag ett litet lågt hinder uppsatt vid E (eller om det är B?) som vi travhoppade och därefter galopperade. Ibland tog hon fel galopp, men var ändå lugn och sansad. När hon fattade rätt galopp gick det att galoppera långsidan ner, genom kortsidan, och hela nästa långsida i båda varven. Toppen! Jag känner att vi får mer och mer koll på galoppen för varje gång nu. Kanske vi rent av vågar rida en fyrgång på Vintermästerskapen?!
Avslutade med lite tölt, men den var inte alls bra idag. Travtaktig och jobbig, vet inte om det kanske var för att hon började bli trött.
Vi skrittade lite på volter sedan innan vi gick in. På väg in i stallet tappade jag ena tygeln så hon trampade till på den, och direkt blev hon röd på lanen på den sidan :/ Hon är så otroligt känslig i munnen! Det gäller alltså att variera bett och även rida mycket bettlöst. Hon måste ju vänja sig med bettet, och då kan det bli lite tjafs ett tag. Men det blir mindre och mindre hela tiden, så hon är helt klart på rätt väg. Jag hade nästan ställt in mig på att få tävla henne bettlöst alltid, men det verkar inte längre behövas!
 
Saela fick stå inne och käka kraft och lite hö eftersom jag tog henne från frukosten, och under tiden passade jag på att ta in Rosti. På med sadel och micklemet och så red vi iväg runt unghästarna. Slingan runt där är 500 meter, och vi red två varv. En kort sväng alltså, men huvudsaken är att han får röra på sig.
Vi red först ett vänstervarv. Han var ganska framåt, antagligen var det spännande med en ny väg. Travade på fin och var nyfiken på småttingarna och stona. När vi var nästan tillbaka till början vände vi och red ett högervarv. I första galoppen var han seg och protest-bockade, så jag började fundera på om han inte var helt fräsch. Men inför nästa galopp började han tagga redan när jag kortade tyglarna, och så fort han fick springa körde han rejsfart! När han fått upp farten ordentligt började han dessutom bralla, så jag var nästan på väg av. Haha! Han är så jävla mysig, gammelgubben <3
 
Såhär ungefär, kändes det!
 
När vi kom tillbaka till stallet fick båda hästarna gå ut igen. J ska rida Kopur idag, så honom gjorde jag inget med.
 
Jag såg att man kan anmäla till Ridhuskampen nu, 24 januari i Avesta. 200 kr/gren. Vågar jag...?

141116

0 Läs mer >>
De senaste dagarna, egentligen sedan vi började prata om Vintermästerskapen, har jag varit så otroligt tävlingssugen!
Tävlingspropostionerna lär ju inte komma än på några månader, så jag kan inte direkt börja planera. Än så länge får jag bara räkna med att säsongen drar igång på riktigt i april, och då vill jag vara beredd. Nu när jag har en så fin häst vill jag förstås verkligen ut!
 
De enda datum jag har inplanerade än så länge är 11 januari, 7 februari, och 7 mars. Det känns skrämmande nära men väldigt långt borta på samma gång. Nära för att jag inte känner mig på långa vägar redo, långt borta för att jag vill tävla NU!
 
Än så länge får jag nöja mig med att planera vinterträningen, hitta på olika outfits och gräva ner mig totalt i mental träning. 
Men jag kan inte vänta till den dagen då jag får bygga på "skrytväggen" med även Saelas rosetter... Nu är det bara någon enstaka av dem som jag har fått med någon annan häst än Kopur. Spännande att se om Saela kan komma i närheten av samma rosettskördande som han har gjort, haha! 

Tävlingssug

0 Läs mer >>
Idag var det stallmöte i stallet. Vi åkte ut ett tag innan så jag skulle hinna rida Snuff, men då hade hästarna precis fått lunch så jag satt i fikarummet ett tag och väntade.
När Saela fått äta ett tag hämtade jag henne och tog en kort sväng barbacka. Jag red med jaktkandaret även idag, men flyttade upp tygeln till det övre "hacket". Det kändes faktiskt mycket bättre, inte lika skarpt (som hon ju inte trivs med) men ändå lite "mer" än bara vanligt tränsbett. Så så ska jag absolut fortsätta rida på det ibland!
 
Vi red upp mot byn, upp för galoppbacken och en liten bit till innan vi vände. Bortåt red vi mycket tölt, hon gick riktigt bra där! Galopperade även upp för backen, och där märktes det en stor skillnad med jaktkandaret. Hon blev inte alls springig och tung på samma sätt, utan mycket lättare i handen. Kunde rida på väldigt små hjälper, och hon gick ändå trevligare (och verkade faktiskt mer nöjd) än med tränsbett.
 
På tillbakavägen töltade vi också, där blev hon lite mer taggad och tappade lite över till trav ibland. Hon var ändå ganska lätt att få tillbaka till tölt igen. Jag testade att öka några gånger, då började hon rolla och slog upp i galopp någon gång. Men det gick mycket snabbare att få henne tillbaka och "med", istället för att hon springer ifrån som hon annars gärna gör på hemvägen.
Så jag är nöjd med hur hon gick idag! Kul att det var sån väldig skillnad med jaktkandaret mot vanligt bett. Det är ju skarpare, men eftersom hon lyssnade så otroligt mycket snabbare och var lyhördare på det kan jag rida med mycket finare hjälper, och då blir ändå inverkan mycket mjukare än när jag måste ta tag i henne ordentligt med tränsbett.

På stallmötet städade vi upp lite i sadelkammaren, så nu är det toppenfint och praktiskt. Skönt att ha lite ordning och reda på allt inför vintern!

Bild från i midsomras <3

141115

0 Läs mer >>
Idag red jag ut med Kopur först. Vi red förbi fåren och upp till älgpasset, sen hem igen.
Bortåt skrittade vi först en lång bit, och sedan började jag jobba med tölten. Han kändes lite stel idag, så jobbade en del med ställning och sidflyttningar.
När vi kom in på skogsvägen tog vi några galopper och lite trav, vilket gick bra. Jag passade på att knyta en knut på tyglarna och träna på att verkligen sitta i sadeln i galoppen, behöver ju det på Saela framförallt.
På hemvägen kortade jag upp stiglädren fyra hål, och Kopur fattade direkt att det var bus på gång och blev jättetaggad. När han fick galoppera var han som skjuten ur en kanonkula, jättekul tyckte han! Han fick rallygaloppera sista raksträckan, genom kurvan och upp mot fåren. Saktade av strax innan fåren, så han fick titta på dem i lugn och ro, och sen skrittade vi hela vägen hem igen.
Han var duktig idag, kul att busrida lite!
 

Sedan red jag Saela. Jag pratade lite med Anna om stångbett och hon tyckte jag kunde prova, så Saela fick låna Kopurs jaktkandar (och Godis nosgrimma eftersom jag har alla engelska hemma) idag. I början var hon lite spänd, som hon brukar bli även med hacket. Det är väl förmodligen det att bett/huvudlag med hävstångsinverkan även verkar på nacken, och det är hon ovan med. Men jag vill gärna kunna variera även med stång, just för att det ger lite annat tryck än vanligt tränsbett.
Jag jobbade iallafall henne på en åtta först i skritt och tölt. Jag tror att jag mesrider när jag har stång, eftersom jag är så rädd för att ta för mycket i tyglarna då, så jag fick inte riktigt igenom hjälperna lika bra som på lektionen sist. Men det gick ändå helt okej!
Sedan travade vi några varv på spåret, tog en liten skrittpaus, och började med tölten. Jag ville bara kolla av idag, så vi red lite tölt längs spåret och några snett igenom/över ridbanan och byte av varv. Hon tappade tölten lite mer idag men när hon töltade kändes hon fin. Jag skulle tro att även den mer tappade tölten beror på avsaknad av tygelkontakt, så det tar jag på mig. När vi töltat ett tag och jag var nöjd skrittade vi av, och sedan fick hon gå ut i hagen.
 
Tydligen väldigt trött efter dagens korta pass...

Jag tror att jag ska rida på jaktkandar, pelham eller liknande nästa lektion om det passar, för att få in känslan på hur jag ska rida henne med sånt bett. Har ju annars bara ridit Kopur med det, och Fabbe några gånger, och de är liksom inte alls samma typ av häst som Snuff.
 
En annan grej som hände i stallet var att Snuff blev otålig när alla andra hästar hade gått ut och hon fick vara kvar inne. Jag hade hjälmen på mig, men inte knäppt, så när jag skulle passa in jaktkandaret knuffade hon av mig hjälmen så den flög iväg och landade med en duns på stallgolvet... Dags för en ny hjälm alltså, nu har jag en till orsak utöver att den jag har är så ful!

141114

0 Läs mer >>
Idag skulle alla hästarna skos. Tommy skulle komma vid 9.30, men när jag kom dit vid den tiden hade han redan hunnit sko Kopur och nästan verkat klart Rosti. Lyx!
 
Det gick alltså ganska snabbt att få alla tre skodda. Då fick Kopur och Rosti gå ut, och Saela fick springa av sig lös i paddocken först. Hon var pigg och framåt idag, galopperade väldigt fint i båda varven. Lugnt och samlat men ändå energiskt, och med superfin hållning och bra steg. Tröttnar aldrig på att titta på henne!
Efter att hon fått busa av sig fick hon på sig ett täcke och gick ut till grabbarna i hagen.

141113

0 Läs mer >>
När jag och Kopur har tävlat har jag inte haft några tävlingsnerver alls. Första riktiga tävlingen, på bortaplan dessutom, var jag nervös. Men det var i stort sett bara då. I som ridit Kopur mycket innan följde med för att hjälpa mig till rätta. Jag kommer inte ihåg mycket från den tävlingen, men hon skickade iväg mig till incheckningen iallafall fast jag nog helst hade suttit kvar i bilen och hyperventilerat... Och hur Kopur och jag kom runt inne på tävlingsbanan vet jag inte, antagligen har jag hans rutin att tacka för att vi överlevde...
 
 
Men många (många!!) fler tävlingar blev det och vi har bland annat blivit distriktsmästare, ridit i final tillsammans med elithingstar, fått b-klass-poäng i T2, galopprejsat och vunnit istölt. Vi har också varit tre dagar på en tävling i konstant ösregn, ridit i fel galopp, blivit diskvalificerade och kommit allra sist. Och vi har både galopperat i en töltgren, och stannat och bajsat mitt i en final, och ändå vunnit. Det är ju en del av charmen, det där med att aldrig riktigt veta hur det kommer gå.
 
Från den allra första tävlingen den 25 mars 2006, till den sista 24-25 maj 2014, har Kopur varit min fina, bästa tävlingskompis. Den bästa läromästaren någon kan ha (och jag är så otroligt tacksam, varje dag, för att jag har fått göra den här resan med honom!), min bästa kompis och vackrast på jorden. Nu har han fått lägga tävlingsskorna på hyllan. Kanske blir det någon liten klubbtävling bara för skojs skull, om det dyker upp några roliga grenar, men det seriösa tävlandet har vi satt punkt för. Han började tröttna, och det är ett val jag verkligen tycker han förtjänar att få göra själv.
Nu ska han bara få göra sånt som är kul, med lägre krav men utan att tumma på hans lydighet och följsamhet. Förhoppningsvis har han minst lika många år kvar som myshäst, som han har gett som tävlingshäst.
 
 
Och lagom till Kopur tävlingspension börjar Saelas tävlingskarriär så smått dra igång. Och till skillnad från med Kopur, så är jag redan nervös. Det är inte tävlingar på flera månader! Jag måste få kontroll på mina nerver och lägga timmar på mental träning, eftersom Saela är så orutinerad och lättstressad själv måste jag ha kontroll på mina egna nerver. Träna, träna, träna, med andra ord. Avslappning, målbilder, affirmationer och visualisering måste bli mina nya bästa vänner nu i vinter. Det är inte bara Saela som ska trimmas och finslipas! Jag skulle kunna träna upp min kondition och bålstyrka också... Det krävs otroligt mycket mer av mig som ryttare på Saela än vad det någonsin har gjorts på Kopur!
 
Som det ser ut nu är den preliminära planen så här. Om vi nu faktiskt kommer ut på tävlingsbanorna i vår. Det vet vi nog inte förrän vi (eventuellt) är där...
11 januari - Gyda Vinter (Vinbärstölt)
7 februari - Vintermästerskapen del 1 (T8)
7 mars - Vintermästerskapen del 2 (T8)
Och sedan beror det på om tävlingarna ligger som de brukar, isåfall är det ungefär så här:
Slutet på april - Gyda kval (T8, kanske V5?)
Slutet på maj - Gyda vår (T8, V5?)
Början av juni - Forsen och Edda (T8 och V5)
 
Och kanske någon mer tävling. Skulle gärna rida någon före kvalet och någon mellan kvalet och vårtävlingen, men det beror förstås helt och hållet på hur allt går och hur många tusenlappar jag badar i... Hahaha. Det är åtminstone det som behövs för att kunna tävla, snabbt räknat blir bara de tävlingarna jag listat att kosta runt 6000. Sex tusen kronor. Då har jag bara räknat på tävlingsavgift, ev. boxhyra, bensin, och boende för sista tävlingen. Allt annat som också kostar pengar har jag inte ens räknat med.
Och det är små lokaltävlingar. SM i år, då det var uppe på Wången, hade lätt kostat runt 9000 för tävling i två grenar, boende för människor och häst, och bensin. Hjälp.
 
Det hade varit billigare om jag nöjt mig med dans, sjunga i kör eller spela basket som jag också provade på som liten...

Tävlingar förr, tävli...