0 Läs mer >>
Idag var det riktigt kallt! Jag tänkte när jag skulle åka till stallet att det säkert inte var så farligt, så jag drog på mig ridbyxorna bara utan thermoleggings under som jag annars har när det är kallt. Kan ju säga att det skulle jag inte ha gjort. Det var svinkallt!

 
Idag var det Pops och Snuff som stod på schemat. På grund av kylan bestämde jag mig raskt för att rida barbacka på båda.
Popsen red jag först. Hade baucherbettet och red utan nosgrimma eftersom vi skulle ta det ganska lugnt. Det blev kanske lite mer arbete än jag först hade tänkt mig, men han tjafsade inget med bettet så jag tror han trivs bra med baucher! Det ligger ju stilla som han vill ha det, så det är nog bra på honom.
Vi red runt byn. Jobbade mest i skritt och tölt. Han var okej i takten och sådär, men lite stel och ovillig. Funderar på om han ska få vila en eller ett par veckor. Jag tror det behövs. Jag provade också att släppa lite på tyglarna och tölta på lös tygel, han tickade på jättebra men ökade och ökade och tog inte riktigt förhållningarna... Men men. Inte ens han kan vara perfekt varje dag. På det stora hela skötte han sig iallafall okej, och jag förundrades lite över hur pluttig hans tölt kändes nu när jag ridit honom så pass lite, och Saela så pass mycket.
 
Han fick gå ut till Rosti igen eftersom han knappt blivit svettig alls, och så tog jag in Snuff. Vi red ett pass på banan, med bettlöst micklem. Tar alltid några bettlösa dagar då och då, eftersom hon lätt biter sig och får sår. 


I vilket fall som helst så var hon inte kul idag. Dels spände hon sig, var ostyrbar, sprang ifrån mig och höll på... Vi blev ganska osams ett tag. Inget fungerade som det skulle, antingen flyttade hon inte alls i sidled eller så gled hon iväg. Skulle vi svänga så hände ingenting. Hon korvade sig hit och dit, en bog ut här, en bak ut där. Huvud upp, huvud fram, huvud på sned. Trippig och taktig. På slutet töltade hon iallafall fint nästan ett varv, så då bestämde jag mig för att avsluta passet. Hon fick stå inne med täcke på sen.
 
Det är väl som A sa, dels är det typiskt ston, och så kanske hon hade träningsvärk. Sen är hon ju bara så, och har alltid varit, att vissa dagar är hon guld och vissa dagar är hon bara jobbig. Det positiva är väl att lägstanivån trots allt har höjts. Nu är det ett uselt pass när hon inte är följsam. I somras var det ett uselt pass när hon studsade, stegrade och verkligen drog. För ett halvår sedan var det ingen tölt alls ett dåligt pass. Så fast det känns skit, så är lägstanivån mycket högre nu och det är ju faktiskt bra.
 
I morgon blir det vila. På söndag vet jag inte riktigt vad planen är, kanske mamma ska rida Popsie, isåfall rider jag antagligen ut på Snuff och kanske hittar på nåt med Rosti. Det visar sig väl.

141031

0 Läs mer >>
Idag var det en fin men kall förmiddag i stallet. Det var minusgrader i natt och bara nån grad varmt när jag red, så det var fortfarande frost på marken och sån där krispig luft. Jag skulle faktiskt bara tycka det vore mysigt med snö nu, iallafall litegrann. Det blir ju mindre hårt att rida i lagom packad snö dessutom, jämfört med frusen barmark.

Jag red iallafall Rosti först idag, bara en kortis en bit på vägen mot betet och tillbaka. Red skritt, trav och galopp. Han var lite segare än han brukar, gnäggade tre gånger och blev dessutom rädd. Helt olikt honom, men när vi kom tillbaka var Saela ensam kvar inne och stod och skrek, så förmodligen hörde han henne och bara svarade.


Rosti fick gå direkt ut i hagen och sen var det Saelas tur. Henne red jag barbacka och bettlöst. Vi red in en bit på skogsvägen vid fåren, sen kom jag på att ett vildsvin blev påkört bara någon kilometer från stallet häromdagen så då blev jag plötsligt inte lika sugen på att rida i skogen så vi vände och red hem...
Bortåt travade vi mest, lite svår att få avslappnad och lugn. Hemåt tog vi mest tölt. I lägre tempo gick det bra bortsett från att det var väldigt mycket att hålla.i högre tempo föll hon isär mer, men det pratade vi om igår att en period nu när vi börjar pressa upp tempot kan det bli så. Så egentligen är det inte oväntat.
Jag är inte supernöjd med dagens pass, men inte missnöjd heller. Det var lite varken eller.
Stort plus för den fina frosten iallafall.



När vi kom tillbaka hade Saela så bråttom ut till killarna att hon lämnade lite kraft... Knäppis.

141030

0 Läs mer >>
Idag var en toppendag i stallet!
 
Mamma och Kopur red lektion först. Jag tyckte de var jätteduktiga, mamma har ju inte ridit mycket alls de senaste åren men det gick ändå riktigt bra för henne idag. Och Kopur är en sån klippa, världens bästa häst.
 
Saela finns det bara ett ord för. U N D E R B A R. Vi hade boots idag (gummi med vikt, typ 220 gram) bara för att testa. På banan, som var ganska tung, kände jag ändå ingen direkt skillnad. Var lite rädd att hon skulle falla mer mot trav men det var ingen skillnad.
Vi började skritta på bågar och volter, gick sen över till att flytta för skänkel både längs voltspåret och på diagonalerna. En övning som var jättebra var att göra skänkelvikning in från t.ex. F, in till X, och sen skänkelvikning tillbaka ut till M. Det passade både mig och Snuff jättebra.
Sen joggade vi igång i traven. Det jag ska tänka på där är att börja ge henne lite mer tygel nu, så hon kan ta för sig mer även där och få ut steget. Och inte glömma drivningen bara för att hon är pigg.
Började med tölten sedan, på spåret och vända över ridbanan. Balansen är mycket bättre nu. Som A sa, sist kändes det som att hon skulle gå omkull i hörnen och nu har hon koll. Så det går absolut framåt! Vi började jobba upp tempot lite också, nån gång på banan gick det okej och ibland blev det inte så mycket skillnad. Det som gäller för mig i tölten är att inte tappa tygelkontakten, ha händerna lågt, och stabil stark sits. Bara tänka att sitta väldigt stilla och följa med, i stort sett. Men förstås utan att tappa drivning.
 
Eftersom vi börjat jobba upp tempot lite ville jag prova ute på vägen också, där Saela har lättare för sig och underlaget inte är lika tungt. Hon var inte så sugen på att gå ifrån stallet när hon tyckte hon var klar, men hon gick att övertala. Vi tog två töltökningar hemåt, första gick helt okej, andra var bäst. Då gick hon skitbra!
 
A tyckte att om hon på tävling går stabilt i tölten borde hon vara uppe på 7,5-8, det är där hon hör hemma. Ganska häftigt att höra, såna poäng är sånt jag liksom inte ens vågar drömma om! Så jag vill verkligen jobba vidare med henne och få igenom allt, komma ut på tävlingsbanan i vår, och se var vi slutar.
 
Finaste Popsen för många år sedan, har inga bilder från idag. Så världens bästa får vara med på bild :)

141029

0 Läs mer >>
Idag var det en sån där dag då i stort sett inget fungerade i ridningen... Jag vet att alla har såna dagar emellanåt, men det känns lika kasst ändå varje gång det händer.
 
Det var riktigt härligt väder idag, drygt 15 grader varmt och ljummen vind. I slutet av oktober! Så skönt så även helklippta Snuff gick utan täcke.
 
Jag började med Kopur. Mamma ska ju rida lektion med honom imorgon, så jag tänkte ta ett lösgörande pass på banan. Provade baucher-bettet på honom, egentligen köpte jag det till Snuff men det har aldrig blivit av att jag har provat det på henne. Men eftersom Kopur vill ha det stilla i munnen tänkte jag prova det på honom. Han verkade okej på det, varken bättre eller sämre än på vanligt tredelat med fasta ringar.

 
 
Till själva ridningen då. Det var två saker som genomsyrade hela ridpasset. Stel och seg. Inte likt honom. Jag jobbade nästan bara på volter och bågar, lite skänkelvikning, öppna, öppna och upp i tölt, tölt på volt och tölt med ökningar på diagonalerna. Inget fick honom mer framåt liksom, det var samma seghet över honom ändå. Och han var lika svår att böja igenom. 
Jag vet inte om han gjorde något igår när J red så han är stel, eller om han bara tyckte det var varmt, eller vad det var. Det kändes inte bra iallafall, så jag red bara en knapp halvtimme.
 
Sedan red jag ut på Saela. Barbacka runt byn. Det gick både bra och dåligt, får jag väl säga. Det var väldigt blåsigt idag men det verkade inte bekymra henne alls. Tuffa tjejen!
Vi jobbade nästan bara med skritt och tölt idag, vi också. Hon stod ju igår och då blir hon nästan alltid lite "emot" dagen efter, så även idag. Hon ville absolut inte ställa sig åt höger. Antingen sköt hon ut bogen och la huvudet på sned, eller så fuskställde hon sig i halsen och sköt ut baken åt vänster... Ingen höjdare alltså.
Tölten, när hon töltade, var som vanligt riktigt, riktigt bra. Vi jobbade där med att hålla det tempo jag bestämmer, och öka och minska. Hon tappar lätt bort sig och börjar rolla, och då slår hon lätt över till galopp, när hon ska öka eller inte får som hon vill. Men det vet jag att det bara är att jobba sig igenom, hur segt det än känns. Vi har gjort enorma framsteg det senaste halvåret, och när det gäller hästträning kan man ju inte jämföra dagens ridpass med gårdagens eller det i förrgår, utan det handlar om hur den här månaden varit jämfört med hur det var för tre månader sedan. Man måste se det i ett större perspektiv, inte dag till dag. Så fort går inte utveckling.
 
Jag ska ju också rida lektion imorgon så jag tänkte ta upp just det här med ställning och rakriktning då, eftersom det är där jag upplever att vårt största problem sitter just nu. Förhoppningsvis och förmodligen får jag lite bra verktyg att jobba med.
 
Lilla Rosti fick ännu en vilodag. Imorgon har jag lovat honom att vi ska skritta lite, om det blir för hand eller uppsuttet får vi se imorgon.

141028

1 Läs mer >>
Jag somnade visst igår innan jag hann lägga in bilder och publicera...

Det bästa med att ha stallet är när vi kommit hem på söndag kväll. Jag är trött i hela kroppen, men ändå på ett skönt sätt efter att ha varit på världens bästa ställe i uppåt 20 timmar.
 
Idag efter lunch red jag lite hästar. Rosti blev inte riden idag ändå, men Saela, Svarttinna och Isar red jag.
Jag red Saela först, vi red efter vägen fram och tillbaka så mamma kunde filma. Hon var skitstark idag, vet inte riktigt vad det var med henne? Slog upp till galopp en hel del i både tölten och traven, men så där emellan var hon bara guld och gick så otroligt bra!
Vi red fram och tillbaka ett tag, mest i tölt men även lite trav och galopp. Sedan skrittade vi en bit och gick sedan hem till stallet igen.
 


Min hjälm sitter snett, ser jag, så nu kan jag inte sluta störa mig på det. Skithjälm.
 
Som sagt, när hon gör det hon ska och faktiskt töltar är hon verkligen så himla bra! Takten är helt klockren, lyften är bra, utstrålningen är på topp. Älskade, fantastiskt fina häst!
 
Efter att ha dreglat en stund över filmerna på Snuff tog jag in Svarttinna. Henne har jag aldrig ridit förr, bara sett henne riden och tyckt att hon sett lite halvt galen, och väldigt fin, ut. Men idag frågade A om jag ville rida henne och det tackade jag såklart inte nej till!
Och även hon var en sån där riktig wow-häst, så himla kul att rida! Hon är också fyrgångare (är jag till 99% säker på iallafall?) men äldre och mycket mer riden än Saela, så allt är mer på plats. Och massor av energi! Jag satt nog och log största delen av ridpasset, hon ville bara fram-fram-fram hela tiden. Och tölten var så himla kul! Det var bara att släppa lite och tänka fram, så ökade hon och gick i skapligt högt tempo. Ville inte direkt pressa på henne med tanke på att det var första gången jag red henne, och banan är ganska tung och kladdig. Men hon var superkul att rida och jag skulle verkligen inte tacka nej till att rida henne igen!
 
Sen till sist var det lilla Isars tur. Han är bara fyra, men ganska mycket riden. En sån där riktig myshäst är han, tycker jag. Snäll och söt i all hantering, gosig och jättegullig. Men efter att ha ridit två ganska stora hästar tidigare kändes han som en liten plutt, det var lite småkul.
Jag hade också svårt att hitta traven på honom, men om det var jag som var kass eller han som inte var på humör vet jag inte riktigt. Vi töltade iallafall litegrann och sen försökte jag jobba honom i skritten, men han kändes så otroligt stel i höger sida. Vet inte om han sträckt sig eller något, eller om han alltid är så, men han var väldigt emot att gå på volt i höger varv. Vänster var inga problem alls, så det verkar ju sitta i ena sidan. 
Vi jobbade iallafall lite mer i skritten, så han var lite lätt högerställd iallafall, och sedan nöjde jag mig. 

 
Det är lite kul... Jag har alltid sagt att min typ av häst är valack, femgångare och inte springig och stark. Idag red jag tre hästar:
1. Sto, fyrgångare, stark.
2. Sto, fyrgångare, springig.
3. Valack, femgångare, varken springig eller stark.
De två första ville jag inte sluta rida, den tredje var inte alls lika kul... Det är förstås inte helt rättvist att jämföra en relativt grön fyraåring med en häst som är min diamant och en som är en jättefin tävlings- och avelshäst, men ändå. Jag tror jag måste ompröva mina tankar om vad för typ av häst jag trivs bäst med...
 
Efter all ridning hade vi lite tid kvar innan vi skulle ta in och fodra, så jag passade på att göra rent Kopurs träns, sadelgjordsstroppar på sadeln, sadelgjorden, och mina skor. Sedan tog vi in de hästar som skulle in, fodrade allihop, och åkte hem.

141026

0 Läs mer >>
Fodrat, släppt ut och mockat. Nu ska jag äta lunch, pastagratäng och julmust. Mamma är anti-julmust före första advent, så hon blir nog måttligt road av doften ;)



I eftermiddag ska jag rida. Kopur ska vila idag, Rosti ska jag förmodligen skritta lite, och så ska jag rida Isar och Svarttinna... Om jag vågar :p

Förmiddagen klar

0 Läs mer >>
Hela eftermiddagen spenderades i stallet, i äkta stalltjänst-anda.
Jag red Kopur och Saela. Började med Kopur, vi red ut (runt byn som vanligt). Tänkte jobba ganska mycket med tölten, eftersom J red igår och hon rider honom som en vanlig ponny. Så idag ville jag jobba med tölten.
Men det gick inte alls bra, han var stel som en planka, gick emot handen, vinglig och allmänt trist. Vet inte vad det var med honom idag, men kul var det inte!
I traven sköt han fram mulen och blev låååång, det enda som egentligen gick bra var galoppen. Där var han lika bra som alltid :)
Han fick iallafall gå ut i hagen någon timme till sedan.
 
Efter att ha tagit in lite hästar som skulle in, och hjälpt till ute hagen bakom stallet där "stockholmskorna" rivit tråden och blivit skärrade, var det Saelas tur. Vi red ett barbackapass på banan med bettlöst micklem.


Det gick också mestadels skit, om jag får säga så. I skritten gick det helt okej, jobbade med mycket bågar och så. Sen tänkte jag tölta men det gick helt åt pipsvängen. Hon sprang ifrån, drog, studsade lite, gick inte att styra och var helt kaos. Inte lika som i somras när hon hade sin period, men verkligen inte rolig heller. 


Det var ganska blött och kladdigt på banan, och varje gång vi red igenom en vattenpöl började hon galoppera, springa ifrån, eller studsa. Hon har aldrig brytt sig om vattenpölar förr så jag fattar inte? Kanske om hon tyckte det kändes äckligt för att hon är nyklippt...?


 
Det är så tråkigt när hon har såna här dagar då det känns som att vi backat hundra steg :( Men samtidigt hjälper det inte att gräva ner sig i att det gick skit idag. Det är bättre att konstatera att idag gick det skit, och imorgon börjar vi om på noll. Inte låta dagens dåliga pass sitta kvar imorgon liksom.
 
Hur som helst, efter en stunds töltarbete (positivt: hon töltar iallafall nu) tog vi en skrittpaus och sedan lite trav, bara åtta och vanliga volter för att jobba ner formen på henne lite. Hon var fortfarande ganska spänd och emot, så det gick väl inte jättebra, men hon släppte iallafall lite. Avslutade med lite skritt och rakriktning innan vi gick in i stallet.
 
Hängde lite i stallet, pratade med E, mockade lite och sådär sen innan det var dags att ta in och fodra igen. Och sedan är det samma sak igen imorgon... Då tänkte jag även släpa med mig mamma ut efter vägen så hon får se hur fin Snuff faktiskt kan vara, när hon inte behöver vara på banan!

141025

0 Läs mer >>
Mamma och jag har varit stallet nu sen åtta i morse. Vi har ju stalltjänst den här helgen.

Så förmiddagen har tillbringats i stallet med fodring och mockning, nu ska vi iväg och ta lite lunchpaus.

Äckelväder hela dagen, regn och grått. Inte precis jättekul, men ändå okej eftersom jag i stort sett bara varit inne i stallet. Det blir värre i eftermiddag när lag ska rida Kopur och Snuff... Med lite tur har det slutat regna då iallafall.

Stallhelg

0 Läs mer >>
Idag var jag till stallet på förmiddagen. Red Saela idag, på banan.
Vi värmde upp med random koner och sockerbitar som vi snirklade runt, först i skritt och sedan i trav. Precis som sist vi gjorde det kändes hon ganska oföljsam i början men bättre och bättre ju längre vi jobbade på det.
När hon fått jogga på ett tag tog vi en skrittpaus. Jag passade på att jobba lite med att flytta för skänkeln. Det är mycket svårare på banan än ute, men det gick ändå helt okej.
Sedan jobbade vi lite i tölt. Snuff tycker det är mycket svårare på banan med de nittio graders svängar som blir där, jämfört med ute där ju kurvor är ganska långsamma, så hon tappar balansen mer på banan. Och när hon tappar balansen springer hon gärna ifrån. Det blev alltså ganska mycket spring, och jag är väl inte jättenöjd, men vissa bitar kändes bra iallafall. Både J och A-C såg henne och sa att hon såg fin ut, så förhoppningsvis är vi iallafall på väg åt rätt håll.
Efter töltarbetet skrittade vi igen, först stora bågar för att komma ner i formen och slappna av och sedan lite rakriktning på diagonalerna. 
 
Bortsett från att hon var lite dryg i början, och att tölten inte var i närheten av så bra som den kan vara, så var det ändå ett helt okej pass.
 
 
Hennes rumpa är så söt nu när hon är klippt också! Jag var lite rädd att hon skulle bli ful när hennes gulliga päls försvann, men hon ser faktiskt riktigt stilig ut. Sportig, liksom!
 
Imorgon och på söndag har vi stalltjänst, så det blir stallet 8-18 både lördag och söndag. Kommer vara väldigt trött sen!

141024

0 Läs mer >>
 
Om två månader är det julafton, och som alltid är det massor av saker jag behöver eller vill ha till hästarna, och ridkläder och sånt där. Så helt enkelt, grejer jag önskar mig i julklapp.
Bland annat det här.
 
 
Det är allt från hööksschabrak och boots från emmishoppen för ett par hundra, till jumpoff-stigbyglarna för drygt 2000.
Ja, och så skulle ett ridhuskort och ett ridlektionskort sitta ganska fint också. Såklart.

Två månader till jula...

0 Läs mer >>
Idag kan jag inte klaga på vädret, kallt visserligen men ingen nederbörd när jag var i stallet. Och kyla på hösten tycker jag bara är mysigt.
Däremot har jag haft ont i magen till och från hela dagen och känt mig allmänt risig, så jag red bara Snuff idag.

 
Och alltså. Den hästen. DEN HÄSTEN. Kopur är såklart min favorit och bäst i hela världen (precis som Rosti!) men Saela är verkligen min drömhäst för tillfället. Åh, jag blir helt till mig bara av att skriva om henne!
 
Vi red runt byn. Hon fick gå med rumpan bar, efter att jag påminde mig själv om att hon inte är lika frusen som mig och Kopur. Hon behöver liksom inte ländtäcke när det är plusgrader och ingen nederbörd.
 
Hon var pigg och framåt, men ändå lydig. Flyttade lite för skänklarna i skritten, hon bara gled åt sidan. På ett bra sätt då.
Sedan travade vi, galopperade upp för långa backen och sen började jag jobba lite med tölten. Idag var en sån där grym dag då hon bara dansade fram! Då bestämde jag mig för att jobba lite med tempot, så jag pushade henne till så högt tempo hon klarar nu. Hon har alltså alldeles nyss fått börja öka lite, och hon går redan i högre tempo än vad Popsen någonsin klarat utan att tappa takt. Självklart är det lättare för henne som är fyrgångare med stora steg, jämfört med honom som är en femgångare med ganska kort steg, men ändå. Så sjukt häftig känsla när hon bara flyter fram och man känner aktionen och hur himla fin hon faktiskt är.
 
Som vanligt kom jag tillbaka till stallet och var så himla nöjd med passet, hon går i stort sett alltid bra när vi rider ut. Det är ju lättare för henne att tölta på rakt spår och mjuka kurvor än på banan med 90 graders hörn, så hon går alltid mycket bättre och stabilare ute.
 
Hon fick gå in med fleecetäcket på sen och äta kraft. Jag hjälpte till att släppa ut ett sto som är på träning/försäljning, och tog in en häst, och sen tog jag in mina grabbar det sista jag gjorde innan jag åkte hem.
 
På väg hem sen började det regna, och A hade hört att det skulle kunna bli snöslask så jag valde nog rätt tid att åka till stallet idag.

141023

0 Läs mer >>
Idag har Saela blivit klippt! Hon är riktigt fin som klippt faktiskt, jag var lite rädd att hon skulle se ut som ett troll men det gör hon tack och lov inte!
Hon fick vila idag. Imorgon ska jag rida henne, och jag hoppas verkligen att hon inte har blivit mycket piggare av att bli av med all päls... Lite mer uthållig får hon gärna vara, men ännu mer energi behövs inte.
 
Kopur vilade också idag, så vi bara myste lite i boxen. Idag var det nämligen Rostis tur.
Vi var med på en ridlektion, något han inte gjort på över 5 år, tror jag!
 

Han var jätteduktig, såklart. Lite seg men det är ju så han är. Han kändes iallafall positiv, och såg glad ut också tyckte mamma som såklart ville se när Rosti var i farten.
Jag ställde naturligtvis inte så höga krav på honom, utan försökte mest bara få honom alert och med på noterna. Vi jobbade lite med volter och skänkelvikning, men idag var han inte så sugen på det. Däremot travade han på fint och töltade även några steg här och där, fina bästa gubben!
 
Efter en stunds trav skulle jag gå innanför spåret och sakta av, och då råkade han snubbla till. Jag flög fram på manken men var snabbt tillbaka i sadeln. Något varv senare tyckte A att han inte såg helt jämn ut i steget, så vi avslutade då. Gissningsvis sträckte han bara till sig lite, det är ju lätt hänt när man går ner på knä så som han gjorde.
Då fick han iallafall stretcha halsen lite kort innan vi gick in i stallet och han fick sin mat.
 
Jag hoppas (och tror) att han bara var tillfälligt lite stel, jag kunde inte se något alls när vi gick in och kände inget när jag klämde igenom benen. Så förmodligen är det ingenting, men lite orolig blir man ju ändå med tanke på att han trots allt är 28, även om det inte märks.
 
Nöjd är jag iallafall med honom! A sa att det finns mycket steg i honom, och det är ju också kul att höra om en så pass gammal häst. Hans trav har alltid varit hans starka sida :)

141022

0 Läs mer >>
Lång kväll i stallet idag! Egentligen är det ju bara mysigt, men när man landar hemma känner man hur trött man faktiskt är...
 
Idag började jag med att ta ut snuff en sväng barbacka, upp mot byn och upp för galoppbacken och sen hem igen. På hemvägen gick hon i så sjukt bra tölt, jag kände hur jag satt med ett töntigt leende från öra till öra ungefär. Fina, bästa hästen!
Så jag ringde mamma och bad henne komma ut. När jag och Snuff närmade oss stallet stod både mamma och A där, och en bit ifrån stallet gick Snuff lika skitbra, sen blev hon för stark och slog upp i galopp. Men jag tror de hann se lite iallafall hur jäääkla snygg och bra och bäst hon är :D
 
Sen fick hon en dusch och noga tvätt, eftersom hon ska klippas imorgon. Lillpluttan. Hon blir ju så svettig så hon nästan rinner bort av korta, lätta pass, så det är inte schyst nånstans egentligen. Klippning behövs alltså på henne. 
Hon var jätteduktig att duscha idag, fjantade nästan ingenting.

Haha sötfia

När hon var (relativt) ren fick hon på sig täcke och sen in i boxen. Sedan gjorde vi iordning Kopur, som mamma red idag. De red på banan och jag hjälpte dem med lite övningar som volter i hörnen, rakriktning, samla skritten och lite tölt. Kopur är såklart också världens bästa häst (alla våra hästar är världsbäst) och skötte sig jättefint med mamma.
 
Jag hoppade upp några minuter sedan på slutet bara för att visa vad det är mamma ska sikta på när hon rider Kopur, och lite hur han vill bli riden. Vi tog lite galopp också, ett par varv på åttan, och nu sitter båda galopperna klockrent. Blir bra det här!
 
Sedan fick även Kopur gå in i boxen igen. Saela fick byta täcke och alla tre fick mat. Vi blev kvar i stallet ett tag till sen och stod och pratade och sådär. Alltid lika mysigt med stallkvällar, som sagt.

141021

0 Läs mer >>
26 april i år gjorde jag och Snuff tävlingsdebut. Hon riden sedan typ sommaren innan, töltsatt i januari men fortfarande väldigt svårt för tölt. Ovan att vara ute på saker och hoppade runt på framridningen. Vi fick en del irriterade blickar tror jag, men till vårt försvar kan jag säga att så fort jag började rida skötte hon sig hundra gånger bättre än när jag stod på marken.
 
Hursomhelst. Fem domare var det, så det var många kommentarer att läsa vilket ju var perfekt eftersom vi bara tävlade för tränings skull. 
Så här gick det då:
Tölt: 1.0 - 2.0 - 1.5 - 2.0 - 2.0
Urval av kommentarer: mycket spänd, travtakt, mot hand, lite travinslag
Trav: 4.0 - 4.5 - 4.0 - 5.0 - 4.0
Urval av kommentarer: ok takt, emot bettet, okoncentrerad, ej mellan hjälperna
Skritt: 4.0 - 4.0 - 3.5 - 4.5 - 4.0
Urval av kommentarer: överilad, stressar, ok takt
Galopp: 4.5 - 5.0 - 5.0 - 5.0 - 5.0
Urval av kommentarer: ok takt, lång form, bra takt
Totalt: 3.4 - 3.9 - 3.5 - 4.4 - 3.8 
 
Så vi snittade på 1,7 i tölten, 4,3 i traven, 4 i skritten, 4,9 i galoppen och 3,8 totalt. Det tycker jag ändå inte är så tokigt för en häst som, handen på hjärtat, tänkte hoppa ut från banan och inte töltade speciellt många steg.
 
Den stora frågan är förstås om vi skulle lyckas bättre nu. Jag hoppas det, målet till nästa tävling (som antagligen blir i vår) är att inte få lägre i någon gångart, och få bättre på tölten. Kanske lyckas vi komma över 4 totalt?
Jag vet ju egentligen att hon kan gå mycket bättre, alla gånger en bit över 5. Men vägen dit är inte spikrak, och först och främst måste hon vänja sig vid att vara ute på tävling. 


Sötnosarna i transporten på väg till Snuffs första tävling, och en av de sista riktiga för Popsen

Kan vi bättre?

0 Läs mer >>
Usch vilket äckelväder, 5 grader och regn i luften. Ingen höjdare direkt.
Rosti hade fått på sig sitt täcke idag. Just sånt här väder med kallt och regn är det enda vädret som Rosti kan frysa, så då får han på sig sin mysoverall :)


Saela var först ut idag. Vi red på banan, började med random utställda koner som vi red runt i skritt och trav som uppvärmning. I början kändes hon tung och det var väldigt mycket styra liksom, men efter ett tag blev det bättre. Tänkte mycket på min sits och på att "rida yttersidan" ordentligt.
Kort skrittpaus och sedan tog vi lite galoppträning. Vi travskuttade ett minihinder, så hon fattade galopp över det. Väldigt bra för både henne och mig! Hon gick lugnt i båda varven, jätteduktig!



Sen fick hon gå in i stallet och vi tog in grabbarna. Rosti var för en gångs skull ren (tack täcket) så det gick snabbt att borsta av honom.
Jag tänkte rida med schabrak och padd bara, men padden var upptagen...


... så jag fick nöja mig med schabrak :)
Vi red ut en kort sväng mot byn. Bortåt var han lite seg som vanligt, men så fort vi vände blev det fart och han galopperade på en lång bit. Så mysigt att rida gammelgubben igen! De här senaste veckorna har jag ridit honom mer än vad jag gjort totalt de senaste åren. Men nu kör vi igen, 28 år and still going strong. Världens bästa superhäst!


Neltje är också förtjust i Rosti :)

När jag och Rosti var tillbaka borstade jag av Popsen också och myste lite i boxen bara. Vila för honom idag, J red ju igår och imorgon ska mamma rida honom.

141020

0 Läs mer >>
Det är typ 7 grader och regnigt just nu. Typiskt höstväder. Och typiskt dåligt väder att rida i.
Ponnyklubbens nya anläggning ligger bara 20 minuter med transport från stallet, och är huuur fin som helst (det får man ju hoppas med tanke på att den kostade runt 90 miljoner att få till). 
Jag kan ju säga som så att jag skulle definivt inte tacka nej till ett anläggningskort där så jag kunde åka till ridhus någon gång i veckan och träna ordentligt!
 
 
Men idag har jag inget ridhuskort, så idag blir det ut i regnet är jag rädd. Rosti ska ridas ut en sväng, Kopur får antingen vila eller gå med som handhäst, och Saela ska nog få ett pass på banan idag. Tror jag.

Ridhus, ja tack!