0 Läs mer >>
Idag var jag i stallet ganska många timmar!
Började med att rida Rosti när jag kom. Kopur ville dock få jobba, så han följde efter mig hela tiden i hagen när jag hämtade Rosti... Sötnos.
 
Rosti och jag red två varv runt unghästarna bara. Isen hade smält bort där, så det var riktigt bra underlag. Eftersom han stått lite över en vecka så tog vi bara två varv. Mest skritt, lite trav, och ett par galopper. Han gjorde ett litet skutt i galoppen bara, men inget som var något problem.
När vi var på väg hem kom plötsligt två i stohagen galopperande och började busa alldeles intill oss. Då blev Rosti lite "smittad" och pinnade iväg i rask trav. Tog en liten bit innan jag fick stopp på honom! Han är så knasigt söt, den där lilla gubben.
 
Sedan var det (äntligen!) Kopurs tur. Som vi har längtat, både han och jag! Han har vilat tre veckor nu, så länge har han inte stått sedan han var skadad för flera år sedan. Jag tänkte att vi skulle rida några varv runt unghästarna vi också, lite lugnt sådär, barbacka.
Hahaha. Popsen hade andra tankar! 
Han var väldigt spänd och på tårna redan från början, och inte blev det bättre av att två hundar stod och skällde precis hela tiden när vi red. Kopur har aldrig varit där uppe förr, så allt var ju nytt för honom. Och dessutom energin från tre veckors vila...


Jag tänkte prova lite tölt, och då bockade han och var väldigt pigg och överladdad. Tänkte därför att vi kunde prova lite galopp istället. Ibland är ju han så att han bara behöver få springa av sig lite. Idag var det dock mer än så!
Vi galopperade upp för backen vid småhingstarna. Ända från där vi började, och upp för hela backen, var det bockningar, hopp och skutt! Jag kunde inte göra annat än skratta och hålla mig i manen. Det var så mycket glädje i honom så jag hade inte hjärta att försöka få honom att sluta.
Så fortsatte det sedan, småskutt i tölten och konstanta små bockningar i galoppen. Som tur är gör han ju inga stora grejer, utan bara upp-ner-upp-ner hela tiden. Inget man åker av för. Jag var däremot på väg av ett antal gånger... Flera gånger bockade han nämligen och försökte samtidigt kasta sig runt. Då var jag väldigt nära på att åka av kan jag säga, varje gång. Han gjorde så säkert 5-6 gånger, och så alla vanliga bockningar då. Fullt med bus!
Efter fyra varv red vi hem igen iallafall. Känner att jag måste rida honom helst både lördag, söndag, måndag och tisdag nu, så han kanske hinner lugna ner sig till julafton. För då är tanken att mamma ska rida honom, och då måste han förstås vara lugn och snäll!
 
När han var ute i hagen igen passade jag på att ändra storleken lite på säkerhetsvästen, göra rent Snuffs sadel, putsa mina skor, flytta stiglädren till ovansidan av kåpan och putsa upp nosgrimman med skokräm. Gammal, skruttig nosgrimma känns faktiskt helt okej att fuska till lite snygg färg på. Det är ju inte direkt något jag är speciellt rädd om.
 
När allt sådant var klart tog jag in Snuff och gjorde iordning henne för ett lättare barbackapass på banan. Vi jobbade mest i skritten. Började att skritta fram och bara vända över banan för att få henne med mig. Sedan började vi med serpentiner. Det gick ganska bra, hon är lite stelare fortfarande i höger sida men blir bättre och bättre tycker jag.
Efter lite serpentinarbete red jag lite på en stor volt, men det var lite knöligt på banan så jag ville inte riktigt rida i samma spår så länge, så det blev bara några varv. Red istället längs spåret och ställde henne ordentligt inåt för att stretcha ut halsen. Det gick faktiskt riktigt bra i båda varven! 
Sedan jobbade jag även lite med att flytta henne undan för skänkeln. Red in från K/H/M/F och in till medellinjen, sedan rakt fram och ut på kortsidan. I vänster varv gick det sådär, hon gled iväg liksom och flyttade inte ordentligt utan stressade mer igenom det. I höger varv var det tvärt om, där tvärade hon nästan inte alls. Gjorde iallafall det några gånger i båda varven.
Slutligen tog vi även lite tölt. Jag började med att tölta på långsidorna och göra volter i skritt före och/eller efter, där det behövdes för att få henne med helt enkelt. När det kändes okej i båda varven red jag genom några hörn också, i ganska lågt tempo eftersom det har varit halt på banan och jag inte litade helt på underlaget idag. Men det kändes iallafall som att Saela fick bra grepp. Tölten gick också bra, i relativt lågt tempo.
Skrittade av lite sedan på stora bågar innan hon fick gå in i stallet. Jag tog in grabbarna också, och hjälpte även till med att ta in "storhästarna" innan jag åkte hem.

141219

0 Läs mer >>
Jag tänkte rida två, eller helst tre, av hästarna. Men när jag var på väg till stallet började jag få ont i magen, och det blev sedan värre och värre hela tiden. Därför red jag bara Snuff.
 
Vi red iallafall runt byn. Jobbade med tölten, det gick bitvis bra. Hon var ganska framåt och på, men när hon lyssnade gick det mycket bättre! Men fortfarande mycket energi i henne sedan vilan.
 
Det var väldigt halt också, så det blev även en hel del skritt.

141217

0 Läs mer >>
Idag har jag varit upptagen hela dagen, med bland annat julklappsletande. Jag hann därför inte rida, innan teorin och terminsavslutningen som var idag.
Istället gick vi bara in i stallet och hälsade på hästarna lite innan vi gick upp till lägerlogin.
Väl där var det ganska mycket folk, och prat om hur man håller häst på Island och om hur Islandshästarna är i psyket, ganska intressant!

Världens kanske gulligaste lilla shettis?

141216

0 Läs mer >>
Idag åkte jag ut till stallet på eftermiddagen. Planen var att rida ut på Snuff och sedan rida Rosti runt unghästarna och ha Kopur med som handhäst, men riktigt så blev det inte. Kommer till varför lite senare.
 
Jag började iallafall med Saela. Tog in, tog av täcket, och gick ut på ridbanan för att ta en exteriörbild lite snabbt. Det är ganska stor skillnad på henne från när vi fick hem henne och hur hon ser ut nu, ett och ett halvt år senare. 
Observera också att hon står lite dumt på dagens bild, så hon ser en aning överbyggd ut, vilket hon inte är.
 
 
Och såhär såg hon ut då, liten, kantig och tanig. Såg ut som en unghäst!
 
 
Hela hon är mycket rundare och finare idag. Inte rundare som i tjockare då förstås (nu är hon närapå perfekt i hullet) utan rundare som i välmusklad och fin.
 
Men jag red ju också och beundrade inte bara hur vacker och söt hon är. Sadlade, slängde på ett ridtäcke "för säkerhets skull" eftersom det var ett par plusgrader och regnigt. Jag kanske är lite larvig men kyligt, nederbörd och klippt rygg = täcke på. Jag provade också att rida med det nya babypelhamet idag, med dubbla tyglar. Det var ett tag sen jag red med dubbla tyglar nu så jag var lite ringrostig, men det gick bra ändå.
 
Vi red runt byn i regnvädret. Tack vare plusgraderna kunde vi trava bra mycket mer än de senaste dagarna, och även galoppera några sträckor. Hon var väldigt pigg och framåt, men fungerade bra på bettet tycker jag. Kunde till och med galoppera hemåt! Visst ville hon springa fortare, men jag behövde bara ta lite, lite i stångtygeln så höll hon sig i skinnet. Jag försökte träna på att "rida lätt" i galoppen (smått inspirerad av gårdagens luciashow, ska erkännas) och det gick sådär. Svårt på mycket taggad häst!
Men överlag gick det väldigt bra, hon var rund och fin i överlinjen i traven också. Bettet var hon jättelugn med så länge vi bara red på med mjuk kontakt. När jag saktade av trots att hon ville fortsätta springa gick hon emot lite, men det tror jag inte direkt är en protest mot bettet i sig utan mot avsaktningen. Hon gör ju samma sak oavsett om jag rider på vanliga tredelade, bettlöst micklem, grimma eller vad jag än rider med. Lite tjafsar hon emot ändå, vid avsaktning eller när hon måste hålla ett lägre tempo.
 
Jag var iallafall väldigt nöjd med dagens ridpass. När jag kom tillbaka var jackan genomblöt, så jag kände verkligen inte för att rida mer. La på Snuff täcke, smorde tränset lite snabbt och tog in grabbarna bara istället.
De tyckte det var skönt att komma in från det tråkiga vädret. Rosti kom mot mig från bortre änden av hagen så fort han såg mig, och Kopur kom strax efter. Sötnosar!

141215

0 Läs mer >>
Ja, vi ska bara "hoppa" 30 cm, och det är i det närmsta ingenting. Jag vet, eller jag försöker iallafall förklara det för mig själv. 30 cm är verkligen bara upphöjda bommar.
 
Iallafall, vi måste naturligtvis vara matchade på vårt första framträdande på en hoppbana. Ungefär såhär hade jag tänkt att vi ska se ut:
 
Det ser ju ganska överdrivet ut, med babypelham, senskydd, boots, säkerhetsväst och hela faderullan för små bommar bara. Men eftersom hon kan bli väldigt stark med andra hästar omkring sig, och jag helst inte vill köra över några småponnyer på framridningen, så känns det säkrast att ha ett lite skarpare bett än vanligt. Kommer dock rida med två tyglar så jag inte i stången annat än om det verkligen krisar.
Får se om jag sätter fluff på kedjan kanske, och eventuellt bettskivor på bettet för att det ska bli ännu stabilare. Måste prova rida med det i veckan och se hur hon reagerar.
Ja, och boots + senskydd är förstås för att hon är broddad, inget konstigt i det egentligen. Säkerhetsvästen är av samma anledning som bettet, hon kan bli sjukt stark och dessutom tycker hon att det är skoj att hoppa. Nu vet jag ju inte hur hon kommer reagera där, men hemma kan hon bli väldigt taggad iallafall. Helt enkelt tycker jag inte att västen sitter ivägen.
 
Antar att rött inte är världens bästa färg för henne, men det är några dagar före jul så jag känner att hon får rocka rött, helt enkelt.

Pay and jump-outfit

0 Läs mer >>
Jag skrev ju tidigare att jag inte tänkte rida idag. Well...
Bara en liten stund senare fick jag frågan om jag inte kunde rida Hera och trava lite. Jo, självklart, sa jag och hoppade upp. Red bara några fram-och-tillbakasträckor på vägen, för att kolla hur hon var i traven.
 
Sedan fyllde jag vatten åt de hästar som går ute på nätterna. Efter det tog vi in de flesta av de som skulle in, eftersom det skulle bli så sent annars.
 
Därefter åkte vi till ponnyklubbens fina anläggning. Det var luciashow, och det är lite av en tradition att åka och titta på den. Vi har inte gjort det varje år, men ganska många gånger.
De hade tomtekadrilj, ungdomssektionen hade en liten teater, duellhoppning, luciatåg och lite annat smått och gott. I duellhoppningen var Valdo, Groch och Hobbe i samma lag, så självklart hejade jag på det laget eftersom två av mina gamla favoriter var med där ;) Tyvärr vann det andra laget, med Torben, Hamilton och Hattie. Men de var förstås också värdiga vinnare!
 
De utsåg också årets stallbästis, och det blev lilla Groch det också. Inte precis förvånande :)
 

Efter luciashowen åkte vi tillbaka till stallet. Vi tog in de som var kvar ute. Feila var jätteskraj för något, och sprang runt mig hela vägen in. Hon höll dessutom på att halka omkull en gång, och var på väg att halka in i staketet till Turbos hage en gång. Vet inte vad det var med henne, men när hon kom in i stallet blev hon iallafall lugn.
Vi tog in våra tre också, fodrade, sopade och åkte hem.
 
Den här helgen har gått väldigt fort faktiskt! Skönt när det är så.
Om en vecka ska jag och Saela åka på pay and jump :)

Luciashow och stalltj...

0 Läs mer >>
Stalltjänst igen, och nu är jag seg och sitter i fikarummet. Orkar inte rida idag.

Vi har som vanligt släppt ut, fodrat, mockat, tagit bort is från vattenkaren och fodrat igen. Ska ta in några av hästarna om nån timme, för sen ska vi iväg till ponnyklubben på luciashow. Mys!

Mori och Berra leker för fullt förresten, så söta. Lilla Mori ser stor ut bredvid pyttelilla Berra.

141214

0 Läs mer >>
Det är ju Lucia idag, det hoppas jag ingen har missat!
Jag har inte varit med i ett luciatåg sedan jag var med på ponnyklubbens luciatåg, och det var över 10 år sedan nu. Ett tag sen, alltså!
 
Men idag var det dags igen. "Luciatåg" är kanske lite överdrivet, med tanke på att vi bara var en lucia och en tomte, och vi sjöng inget. Men ändå.
 


Eftersom Saela är den fantastiska häst hon är, som tar det mesta med ro och är väldigt cool i sättet, bestämde jag mig för att hon skulle få vara lucia. Häromdagen var jag till Rusta och köpte luciakrona och en vit filt. I morse packade jag ner det tillsammans med en röd jacka, en hjälmtomteluva och säkert femton meter glitter. 
Idag knöt jag fast luciakronan på Saelas pannband (passade bra där, faktiskt!), spände fast filten på hennes rygg med en täckesgjord och tog på mig själv jackan och tomteluvan. Sedan tände jag ljusen i Saelas luciakrona och red en sväng runt byn!


 
Lite udda och väldigt mysigt, att rida på en luciaritt. Vi träffade en kvinna som var ute och gick med två hundar. Hon tyckte att Saela var jättesöt som lucia och att det var roligt att vi var ute och lussade. Saela i sin tur tyckte mest att hennes hundar var oemotståndligt söta.
 
Vi red mest skritt och en del tölt. Det här var första passet som hon fick tölta på lite, och jäklar vad hon gick på! Förhållningarna tog hon inte alls, det var bara rally i huvudet på henne. Förhoppningsvis lugnar hon väl ner sig nu ju mer hon blir riden.
Hon töltade iallafall fint, så länge hon höll sig något så när i skinnet. När det gick alldeles för fort orkade hon inte riktigt med sig själv tror jag, och tappade över till trav. Jag gjorde inte så stor sak av det idag, saktade av bara och försökte igen. Hon måste ju få vara lite extra energisk nu såhär, när hon precis har fått börja jobba igen.
 
Mysigt och kul var det iallafall, och mest av allt blir jag stolt över att hon är så otroligt cool med allt. Både en väldigt flott häst med fin exteriör och bra gångarter, och samtidigt en riktig myshäst som kan ha luciakrona och säkert skulle följa med hem och ligga i sängen med en om hon fick. Det bästa av två världar, i en och samma häst! 

Lucia!

0 Läs mer >>
Stalltjänsthelg! Alltid lika mysigt!
 
Som vanligt började vi med att släppa ut och fodra hästar. När vi hade fodrat alla hästar (trodde vi iallafall...) började vi mocka. När jag sedan skulle gå ut och tömma skottkärran såg jag två hästar till i hagen bakom stallet. Hmm? Okej, så jag hittade alltså två hästar till, och de ville ha frukost. Sagt och gjort, jag kastade in hö åt dem också, sådär en timme för sent. Förlåt hästarna!
Visade sig att det var Stormur och Nattfari som kommit ner från unghingsthagen eftersom de är stora killar nu. Tur att vi såg dem!
 
Fortsatte mocka och greja, och tog en lång fikapaus. När vi sedan var klara med mockningen fanns det lite tid över för ridning. Ljufur kunde ridas, och han är en av mina favoriter, så självklart tog jag chansen. Vi red ett varv runt byn, han var lite småfeg när han skulle gå själv men skötte sig jättebra. Bortsett då kanske från när jag skulle länga stiglädren, då passade han på att parkera på någons garageuppfart! Tokhäst <3

Söto!
Mamma är inte den mest professionella fotografen kanske, utan lyckades få Ljufur som väl är runt 145 att se ut som en B-ponny. Haha!
 
När vi kom tillbaka till stallet var det dags för lunchfodring, först av hästarna och sedan av oss. Jag och mamma hade med oss lite julmat, så vi hade riktigt ordentligt med julstämning under lunchen.
 
Sedan var det dags att sätta igång med nästa projekt - lastträna Saela. Hon har inte varit in i en transport ens sedan hon flyttade till det stallet vi står i nu, och det var i augusti. Eftersom hon var ganska svårlastad förr tänkte vi passa på och träna lite innan hon ska åka iväg "på riktigt".
Det gick jättebra idag! Hade lite kraft i en hink bara, och hon knatade på raka vägen. Först stannade hon med bakhovarna på rampen, men efter ett par gånger var hela hon inne. Tränade idag bara på att gå in, backa ut, och gå in igen. Lämnade öppet bakom så hon inte skulle känna sig fångad, utan att vi i lugn och ro kunde fokusera på att gå in och få det trevligt med godis. Hon var jätteduktig! På slutet gick hon upp själv på rampen, fast både jag och mamma stod utanför transporten.


 
Efter det red jag och Saela ut en sväng, det kommer ett eget inlägg om det eftersom vi gjorde något lite utanför det vanliga idag...
 
När vi kom tillbaka var det nästan fullt i fikarummet, folk från gamla stallet som var och hälsade på, så vi satt en lång stund och fikade och pratade. Skönt sätt att fördriva tiden på när man har stalltjänst!
 
Efter det började vi ta in lite hästar och tog bort isen på vattnet till de hästar som går ute. Det blev gjort även i morse, men eftersom det var kallt hela dagen tänkte vi att det var lika bra att kolla igen innan vi åkte för natten.
När det var klart tog vi fikapaus (igen...) och drack glögg. Igen, mysigt!
Vi satt i fikarummet tills det var dags att kvällsfodra, då vi fodrade alla hästarna innan vi slutligen släckte, sa god natt och åkte hem.
 
Jag hade planerat att rida Rosti idag, men det var så halt (Galsi gick omkull på banan, hörde jag) så jag lät bli. Han kan ju vara lite klantig ibland, och när det är halt känns det som en onödig risk med tanke på hans ålder. Kopur vilade också idag, imorgon kommer jag nog inte hinna rida honom så det får bli till början på nästa vecka istället.

141213

0 Läs mer >>
Idag kom jag inte ut till stallet förrän det hade blivit mörkt, alltså höll vi oss på banan. Blev därför inget arbete för Rosti idag, han hatar ju att ridas ensam på banan. Får försöka hinna med honom imorgon istället. Vi har stallet i helgen, så kommer vara där hela dagen imorgon och hela dagen på söndag utom ett par timmar på eftermiddagen, då vi ska på ponnyklubbens luciashow. Kära gamla ponnyklubben!
 
Ja, iallafall. Idag provade jag gummibabypelhamet som jag köpt åt Saela. Det var 11,5, eftersom stångbett på 10,5 trycker på sidan av huvudet på henne. 11,5 gjorde inte det, men bettdelen var kanske lite lite i längsta laget. Funderar påa tt sätta på bettskivor för att korta och stabilisera det ytterligare. Det är ju inte mycket, inte så att bettet är för långt, men jag föredrar att ha det ordentligt stadigt.
Sedan red jag henne på banan. Red barbacka och då med vanliga bettet. Det är fruset, isigt och knöligt om vartannat, så vi tog nästan bara skritt.
Jag började med att rida på stora volter åt båda hållen. Sedan lite snett igenom och raka linjer, mycket vändningar för sitsen. Jag försöker få bort "hand-ridningen", det är klurigt både för mig och Saela tror jag men vi blir bättre och bättre på det. Hon behöver ju en väldigt stabil hand för att trivas.
Efter ett tag gick vi över på en övning jag kom på under tiden jag red, nämligen att rida som en halv åttvolt/som ett S, över ridbanan. Sedan följa långsidan en bit för rakriktning, och så en ny halv åtta. En mycket ful illustration:
 
Det kändes som en väldigt nyttig övning, eftersom det både är böjt och rakt spår, så man hela tiden får kolla av att rakriktningen sitter.
 
Så vi red den ett tag, och det kändes ganska bra. Hon är fortfarande lite "emot" i höger sida, jag vet inte om det är att hon ju är svagare fortfarande åt det hållet eller om hon fortfarande tror att det ska spänna emot? Hoppas iallafall att det släpper mer och mer.
Jag red sedan lite skänkelvikningar, det gick väl sådär. Lite mycket att hon gled iväg, men hon var ganska lätt att fånga upp. Lättare åt vänster än höger dock.
Vi tog några töltbitar också, bara på långsidorna p.g.a. underlaget. Det gick inte så bra först, i höger varv. Hon travade istället och var ganska okoncentrerad. Efter varvbyte och lite koncentration gick det bättre, och hon töltade bra några långsidor.
Avslutade med att skritta av på stora volter och "utdragna åttorna". Sist av allt böjde jag henne ordentligt (stillastående) åt båda hållen, först två gånger uppsuttet och sist av allt en gång från marken. Jag tror det är bra för henne att få stretcha ut ordentligt, eftersom musklerna på höger sida antagligen fortfarande är stela och lite förkortade, om hon gått med låsningen länge.
 
När vi var färdiga efter ungefär 35 minuter på banan gick vi in i stallet. Snuff fick kraft, jag hämtade in grabbarna, och så sa jag hejdå för idag.

141212

0 Läs mer >>
Idag fick Snuff börja jobba igen!
Hade egentligen inte tänkt åka ut, utan ta ridningen först på fredag, men efter gårdagens överladdade promenad gjorde jag om planerna en aning.
Ridning idag, alltså!



Vi bara skrittade ett varv runt byn, tog 30-35 minuter. I början försökte hon vända (hon blir extremt flockbunden när hon har stått ett tag), hon ville springa, var tittig och så vidare. Men det blev bättre och bättre :)
Förhoppningsvis lägger sig det värsta buset ju mer hon blir riden.

Båda grabbarna fick vila. 

Jag har också köpt ett bett, rakt babygummipelham, som jag ska prova på Snuff. Jag rider ju helst med vanligt tredelat eller bettlöst på henne, men jag vill även vänja både henne och mig med att rida med något lite skarpare ibland. Hon blir nämligen väldigt stark ibland med andra hästar runt sig, så jag tror att om/när vi börjar med V2 och T3 är stång det bästa alternativet. 
Jag tävlade ju alltid Pops på jaktkandar när vi red femgång. Inte för att jag "behövde" skarpt bett på honom, utan helt enkelt för att han trivdes bra på det och går bättre med det än vanligt tränsbett. Nu har han dock aldrig jaktkandar, det känns liksom overkill att ha det på vanliga uteritter...

Men till Snuffs nya bett. Eftersom det är gummiklätt är det lite tjockare, 15 mm för att vara exakt, så det kan tänkas vara för tjockt för henne. Får prova och se, helt enkelt.

141211

0 Läs mer >>
Det har varit lite stilla här när hästarna har vilat. Saela har vilat vecka 48 och 49. Idag tog vi en promenad och framåt helgen tänkte jag börja rida henne igen. Det kan nog bli åka av! Hon hoppade, skuttade, travade, nafsade... Allt hon kunde hitta på, det gjorde hon idag under en 25 minuter kort promenad. Uttråkad dam!
 
Kopur gick sitt sista pass torsdag vecka 48, då J red honom sista gången. Sedan har även han fått vila. Tanken med honom är att han ska börja ridas igen i helgen eller början av nästa vecka.
 
Jag har ridit Rosti några gånger, annars har det inte hänt så mycket. Eller, ja, i fredags kom Stefan (kiropraktor) till stallet för att kolla Saela och en annan häst. Han hittade en låsning i höger sida, vid nacken, på Saela, och en liten stelhet i ryggen. Inget konstigt och inget oväntat, snarare precis det jag misstänkte. I övrigt gav han henne beröm och sa att hon var mjuk och fin i alla leder och fin exteriört.
 
Idag var det som sagt promenad som gällde. Det var halkigt på vägen, blött men is ändå. Det i kombination med busig ponny var väl sådär, som tur var lugnade hon ner sig efter ett tag. Kul iallafall att hon verkar så pigg och på gång!

141210